VII. Down Világnapi Gála, Nyíregyháza

Karcsinak2015. március 22-én, Nyíregyházán került megrendezésre a Down-szindróma Világnapjához kapcsolódó nagyrendezvényünk. A Gálára az ország több pontjáról érkeztek down-szindrómával élő gyermeket nevelő családok, de a Visegrádi Négyek országainak vendégei is együtt ünnepeltek velünk a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban. Az épület egy napra Játszóházzá változott át, hiszen a Csodavár Korai Fejlesztő Központ és Játszóház biztosította a gyerekeknek az izgalmas és érdekes fejlesztő játékokat. A játszóház területén is, mint ahogyan a rendezvény minden kis sarkában többségi és fogyatékossággal élő gyerekek játszottak együtt, vagy táncoltak és énekeltek együtt a színpadi fellépőkkel.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV Polgármestere, a rendezvény fővédnöke elmondta, –  „Az önkormányzat, és egész Nyíregyháza nagyon büszke arra, hogy a Down Egyesület az egész országba, sőt, a határon túlra is elviszi az itt folyó munkát. Az itt zajló szakmai munka és szeretetteljes közösségi tevékenység példamutató, s az önkormányzat lehetőségei szerint támogatja is ezt a munkát.”DSC_2040

Első ízben az ajkai Hangadók zenekar varázsolt fergeteges hangulatot a nap indításaképpen, majd a Dongó zenekarral zenélhettek kicsik és nagyok. A vendégek megismerkedhettek a Down Világnapi Gálák történetével, az Egyesület eddigi munkájával és célkitűzésivel, a Csodavárban nemrégiben átadott Csodakerttel, és a Korai fejlesztéssel. A hangulatért Tarczy Gyula és Novák György műsorvezetők voltak a felelősek, Gyurcsi nem mindennapi érzékkel és tehetséggel konferált a színpadon. A színpadi, kulturális programokat a Makám zenekar, akusztikus előadása zárta.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei szervezetének és önkénteseinek köszönhetően az újraélesztés és elsősegélynyújVII_Down_Nap (190)tás csínját-bínját ismerhették meg a gyerekek és felnőttek.

Az országban elindított, 2015. március 19-én, a Vígszínházban bemutatott „0321- Kihívás, Játék előítéletek nélkül” keretein belül Nyíregyházán, többen is megmérettették magukat a rendezvény ideje alatt. A játékosok mindamellett, hogy élvezték a kihívást, felismerték a játék célját, hogy kis segítséggel és csapatmunkával minden elérhető, és megvalósítható. Csak figyelnünk kell egymásra.

A nap folyamán kézműves foglalkozás, arcfestés és csillámtetoválás várta a kispajtásokat, de a Kulturális Központ előtti téren a Zöld Kerék Alapítvány Bringa-suiját, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából népi fajátékait lehetett kipróbálni, vagy az Állatbarát Alapítvány aranyos, és örökbe fogadható kutyáit lehetett egy kis simogatással kényeztetni.

Köszönjük a részt vevőknek, fellépőknek, aktivistáknak, támogatóknak, partnereknek!

Képes beszámolónk alább található!– Köszönjük a fotókat Mészáros Annarózsának, Perme Képeskönyvének és Racskó Tibornak!

GALÉRIA I.

GALÉRIA II.

Egyéb megjelenéseink:

SZON

Nyíregyházi Televízió

Jacsó Ancsa képei

Nemzetközi vacsora Down-szindróma Világnapján

2015. március 21-én, Nyíregyházán megtartottuk ínycsiklandozó kulináris utazásunkat a Visegrádi Négyek országainak bevonásával.vacsora_kis (14)

A Széchenyi Étterem adott otthont annak az estének, ahol közös főzéssel elkészültek azon ételkülönlegességek, amik a hamarosan megjelenő EasyCookBook online szakácskönyvünkben is helyet kapnak. A hangulat fergeteges volt, a szlovák, cseh és lengyel down-szindrómával élő fiatalok felejthetetlen hangulatot varázsoltak az étterembe. Mindenki nagyon jól érezte magát, láb nem maradt mozdulatlanul az este folyamán.

Köszönjük minden kedves részt vevőnek és partnerünknek!

A képes beszámoló ITT érhető el!-A képekért hálás köszönet Mészáros Annarózsának!

vacsora_kis (74)

“0321-Kihívás” sajtópremier a Vígszínházban

A Down Világnap alkalmából a Down Egyesület immár hetedszerre fogott össze a Vígszínházzal, hogy szélesebb közönséghez is eljuttassák üzenetüket: az eltérő fejlődésű gyermekek életében fellépő akadályok is leküzdhetőek. Ezt hivatott a „0321-Kihívás – Játék előítéletek nélkül” kalandjáték bemutatni. Az akadályverseny célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. Az eseményt Gundel Takács Gábor konferálta, a Vígszínház színészei pedig három fős csapatokba rendeződve, lelkesen vetették bele magukat az izgalmas feladatokba. A csapatokat Bata Éva, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás és Péter Kata alkotta.

Részletes beszámoló a sajtóeseményről, a szimpátia-sétáról és a Víg-ölelésről, valamint sok-sok fotó itt található.

Programok országszerte a Down Világnaphoz kapcsolódóan

Világnapi programsorozat rendezvényeire szeretettel várunk mindenkit:

2015. március 14. Budapest, Városmajor – Jótékonysági futás

1A Down Világnapi eseménysorozat jótékonysági futással és egyéb programokkal indul, melyet a Down Egyesület támogatására szervez Pechan Eszter a Városmajorban, március 14-én 9:30-tól. Gyertek, hívjátok az egész rokonságot, minden munkatársat, osztálytársat, ismerőst és ismeretlent, fusson és adakozzon az egész utca, az egész város! :)
Aki nem szeret futni, a jótékonysági büfében pihenhet :)! Részletek IDE kattintva!

2015. március 19. – „0321-Kihívás – Játék előítéletek nélkül” kalandjáték – Vígszínház, Budapest
Szimpátia séta a Margit-szigettől a Vígszínházig: 2015. március 19., 14:15 perc

A nemrégiben életrehívott “0321-Kihívás” célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. A  rendhagyó játék sajtópremierjén a játékvezetői szerepet Gundel Takács Gábor tölti be, a játékosok pedig a színtársulat tagjai lesznek. A „ 0321 – kihívás” sajtópremierjével egy időben 14.15-kor indul a Margit–szigeti zenélő szökőkúttól a Vígszínházig tartó szimpátia-séta, melyre várunk minden kedves érdeklődőt! Ezt 15 órakor a színház körbeölelése fogja követni. Részletek IDE kattintva!

A „0321-Kihívás” projekt a Norvég Civil Alap támogatásának köszönhetően valósul meg az ország több pontján. A különböző helyszínek ide kattintva tekinthetőek meg.

2015.március 21. – Budapest Bábszínház

2015. március 21-én, 10 és 16 óra között ingyenes programokkal várja a Down-szindrómával élő és a többségi családokat a Budapest Bábszínház, a hatalmas játszótérré alakuló előcsarnokában. Részletek IDE kattintva!

2015. március 21. Nyíregyháza – Közös este a Visegrádi Négyek országaiból érkezett vendégekkel

Közös főzéssel ünnepeljük meg a Down-szindróma Világnapját, ahol DS fiatalok vesznek részt a főzés alkotó folyamatában, Nyíregyházán. Az itt elkészített ételek a hamarosan megjelenő online szakácskönyvünkben is megtalálhatóak lesznek.
2015. március 22. Nyíregyháza – Down Világnapi Gála

Lesz Makám koncert, Dongó Együttes, fellép a Hangadók, közben lehet szabadon járni-kelni, a Csodavár jóvoltából kézműves foglalkozni, arcot festetni, majd tombolán értékes ajándékokat nyerni. A nyíregyháza Spartacus focistái várják a sportrajongókat, az Állatbarát Alapítvány kutyusai a simogató kezeket, népi fajátékokkal játszhattok a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából, és mobil gym kipróbálására is lesz lehetőség. Részletek IDE kattintva!

 

 

Fortuna is eljön a Down Világnapra

csusziNemcsak a színes programok, neves fellépők – mint a Makám, a Dongó Együttes vagy a Hangadók – miatt érdemes eljönni március 22-én a Váci Mihály Kulturális Központba, hanem az értékes tombola ajándékokért is. A fődíj egy Little Tikes csúszda, de sok más Brendon Babaáruházlánc által felajánlott játék is várja a kicsiket és nagyokat.

riverEgy szerencsés nyertes két főre szóló River Ride, úszó-buszozási élménnyel lesz gazdagabb, és a Nyíregyházi Állatparkba szóló, összesen 10 darab belépőjegy is gazdára talál a sok más értékes nyeremény mellett.

Várunk mindenkit szeretettel!

2015. március 22. vasárnap – 10:00 – Váci Mihály Kulturális Központ

A program elérhető IDE kattintva!