Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon 2009. március 21-én a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyerek érezhette jól magát színes, egész Vígszínházat betöltő programokon.

V. Down Világnap2013-ban az ötödik Down Világnap megszervezésére került sor, mely azóta több mint 1000 fős, nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. A rendezvény külön érdekessége minden évben, hogy a Vígszínház művészei, mint önkéntesek vesznek részt a gyerekeknek szóló programokon. A Világnap rendszeres vendégei szlovák és lengyel fellépő csoportok, valamint több szomszédos ország apraja-nagyja látogat el ezen alkalomból a játszóházzá alakuló Vígszínházba minden évben.

2013-ban a Down Világnap alkalmából a Down Egyesület által szervezett programok:

A Down Egyesület a Vígszínházzal karöltve ötödször rendezte meg a Nemzetközi Down Világnapot a Vígszínházban 2013. március 24-én, melynek kísérő programja egy óriásfotó kiállítás, amely képei cseh, lengyel, szlovák és magyar Down-szindrómásokat ábrázolnak az országok egy-egy híres helyszínén, és amely – a Down-szindrómát okozó 21. kromoszóma triplázódására utalva – 21 napig Budapesten (03.21-04.11) volt látható a Ditrói Mór utcában, majd elindult, hogy előbb Kassán (04.13-05.04), majd Brno-ban (05.06.-05.27), végül Wrocławban (05.28-06.18) lássa a nagyközönség a városok főterén.

Az V. Down Világnap háziasszonya hagyományosan Eszenyi Enikő volt, a színház művészei, akik évek óta nemcsak mint színészek, hanem mint önkéntesek is részt vettek a programon, pedig nemcsak Víg-blokkal készültek, de egész nap aktívan részt vettek a nézőforgalmi területeken rendezett programokon. A Visegrádi 4 ország képviseletében fellépő cseh, szlovák, lengyel, magyar Down-szindrómás tánc- és színi csoportok mellett színpadra lépett a Fölszállott a Páva című tehetségkutató nyertes tánccsoportja a Jászság Népi Együttes, akik délután táncházzal kedveskedtek a vendégeknek, a 4 for Dance, valamint a Kaláka Együttes, a Vígszínház teljes területe pedig óriási, néphagyományokban gazdag játszóházzá alakult.

Volt ott autentikus kézműveskedés, könyvvásár, játszóházi foglalkozás, és a vendégek még Bartos Erikával is találkozhattak, aki füles fotelben várta apró rajongóit. Megjelentek hazai civil szervezetek, akik segítik a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokat, mint az FSZK vagy az AOSZ, de ki lehetett próbálni a kerekesszéket, és volt Láthatatlan kiállítás is, a színház karzatán pedig kortárs festőművészekkel – mint Roskó Gábor, Wahorn András vagy ef. Zámbó István – alkothattak a gyermekek.

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva vagy ITT találja.

A videó megtekinthető ITT:

(link: http://www.youtube.com/watch?v=rbeg7FRDN7o)

2014-ben még több programmal készülünk a Nemzetközi Down Világnapra!