http://www.rtlhirek.hu/video/85831

“Kubai koreográfia Lengyelországból. A Down-szindrómás fiatalok tánccsoportját úgy hívják, hogy a Jól Szeretettek Egyesülete. Arra példa, hogy mit lehet elérni ha családban élnek, és fejlesztik őket.

A Vígszínház művészei a színpadon és a játszóasztal mellett szórakoztattak. A világnap a gyerekeknek szórakozás, a szülőknek pedig alkalom a tapasztalatcserére. A betegség legnagyobb ellensége az információhiány.

„Amikor egy családba születik egy ilyen gyerek, annyira sok negatív információt zúdítanak a szülők nyakába, és senki nem mondja el nekik, hogy attól még lehetnek boldogok és milyen eredményeket lehet elérni, és annyi pluszt adhatnak ezek a gyerekek” – mondta Kaszab Sarolta.

Weeberék 7 saját gyerekük mellé vették magukhoz Mátét és Evelint. Mindketten Down-szindrómások.

„Könnyen tanulnak járni, szépen beszélnek, okosak, ezek a gyerekekből ugyanúgy előhozhatók, kicsit nagyobb munkával, viszont minden apróságnak megtanulunk örülni. Ő például már nagyon szeretne riportot adni” – mondta Weeber Tibor.

Az ő példájuk néhány éve ritkaságnak számított. Viszont ma már sokan akarnak magukhoz venni ilyen gyerekeket. Ráadásul egyre kevesebben mondanak le beteg kisbabájukról. 2008-ban 160 Down-szindrómás csecsemőből 60-at otthagytak a kórházban. A Down-Egyesület elnöke szerint viszont tavaly már egy ilyen eset sem volt. ”
„Ha lett volna ilyen arról nekünk tudnunk kellett volna, azért ez a háló, amit a Dada-szolgálat lefed, ez elég jelentős, már országos, úgyhogy nem volt ilyen” – mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

A következő cél, hogy adományokból egy korai fejlesztő központot létesítsenek Nyíregyházán, mert Észak-Magyarországról vagy a fővárosba, vagy Romániába járnak át a szülők Down-szindrómás gyerekükkel. ”

Forrás: RTL hírek