I. DOWN Világnap (2009)

2009-es hírek
A 2009-es rendezvényen készült képeink

2009. március 22.

Nagy örömmel tölt el, hogy majdnem 2000 érdeklődő látogatott el a Vígszínházba. Így a legfőbb célunkat sikerült elérnünk, hiszen rengeteg ép és Down-szindrómás gyermeket nevelő család szórakozott együtt.
A sok csillogó szemet, boldog gyermekarcot látva úgy érezzük sikerült egy remek hangulatú, sokak életében maradandó emlékeket nyújtó nappá varázsolni március 21-t.
Végezetül köszönöm mindazoknak, akik ebben segítségünkre voltak!

Egy év múlva találkozunk…

Kisari Károly
DOWN Egyesület elnöke

Vígblog – Hegedűs D. Géza írása

2009. március 21.

tam_0360Budapest, 2009. március 21. –  A vártnál sokkal nagyobb számban jöttek el érdeklődők az első magyarországi Down Világnap rendezvényre a Vígszínházba. Több, mint másfél ezer szülő és gyermek tartotta fontosnak, hogy támogassa a Down Nap üzenetét: a sérült és az ép gyermekek egyformán játszanak és szórakoznak, s több van, ami összeköt annál, mint ami elválaszt minket.

A első magyarországi Down Világnap rendezvényt a Down Egyesület szervezte. Az egyesületet olyan szülők alapították, akik egy vagy több Down-szindrómás gyermeket nevelnek, s akiknek célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a korai fejlesztés lehetőségére és hangsúlyozzák a beteg gyermekek társadalomba való beilleszkedésének fontosságát.

Évente mintegy 160 kisbaba születik Down-szindrómával, harmadukról – azaz évente ötven újszülöttről – már születésükkor lemondanak szüleik, így ők állami gondozásban nőnek fel. Pedig ezek a gyermekek – korai fejlesztéssel – be tudnának illeszkedni a társadalomba. Meg tudnak tanulni írni, olvasni, számolni, felnőttként akár munkát is vállalhatnak.

nyito-beszedA mai napon – a Down Szindróma Világnapján – tartott rendezvényen olyan sztárok léptek fel, akik maguk is fontosnak tartották, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a Down-gyerekek nem sokban különböznek ép társaiknál. Köztük volt Gryllus Vilmos, Palya Bea, Szalóki Ági, a Makám Együttes és a Vígszínház művészei: Fesztbaum Béla, Csőre Gábor, Sarádi Zsolt, Lajos András, Tornyi Ildikó, Hegyi Barbara, Kútvölgyi Erzsébet, Börcsök Enikő és Igó Éva. A kicsiket a zene és tánc mellett bohócok és animátorok várták, részt vehettek lufi hajtogatáson, kézműves-foglalkozáson, rajzversenyen, és barátkozhattak a Cartoon Network-ről ismert Blue-val és Dexter-rel is.

festomuhelyA játszónapon Down-szindrómás gyerekek kortárs festőkkel – például Wahorn Andrással és efZámbó Istvánnal – közösen készítettek festményeket, amelyeket a Down Egyesület áprilisban elárverez, ezzel kívánva alapot biztosítani egy Korai Fejlesztő Központ létrehozásához Észak-kelet Magyarországon.

tam_0282Már a rendezvény kezdete előtt tömött sorokban várakoztak az érdeklődők a Vígszíinház előtt, s végül olyan sokan jöttek el, hogy a színház eredetileg lezárt részét, a karzatot is meg kellett nyitni, hogy beférjenek a vendégek.

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta: „Megdöbbentő és nagyon megható volt számomra, hogy ilyen sokan jöttek el a rendezvényünkre, s ennyi ember vallja velünk, Down-gyermeket nevelő szülőkkel együtt azt, hogy ezek a gyermekek be tudnak illeszkedni a társadalomba, az integráció megvalósítható.

Az a célunk, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a korai fejlesztés lehetőségére és az emberek jobban elfogadják sérült társaikat. Talán így kevesebb szülő mond majd le Down Szindrómával született gyermekéről.

A mai rendezvény egy fontos lépés volt ezen az úton.

2009. március 21.

Zsúfolásig megtelt a Vígszínház a Down-szindróma világnapján. Rengeteg Down-szindrómás és ép család szórakozott együtt ezen a szombati napon.

Mindenkinek köszönjük, aki ellátogatott  rendezvényünkre és reméljük remekül érezték magukat!

Ezen a linken egy rövid képriport tekinthető meg a Vígszínházi buliról a netriport.hu oldalon.

2009. március 19.

2009. március 18.

2009. március 17.

2009. február 25.

Legyen tőlünk víg a színház

2009. március 21-én a Down-szindróma világnapján színes gyerek programokkal várjuk az érdeklődőket a Vígszínházban. Ez remek lehetőség hogy az ép társaink velünk együtt tölthessenek egy vidám napot. Kézműves foglalkozások, játszóház, arcfestés vár minden apróságot.

Házigazda: Eszenyi Enikő

Fellépők: Gryllus Vilmos, Vígszínházi produkciók, Makám Együttes, Szalóki Ági, Palya Bea

Gyertek és  játsszunk, szórakozzunk együtt!

ÉVENTE ÖTVEN ELHAGYOTT ÚJSZÜLÖTT

Összefogás a sérült gyermekekért

down-baba1Budapest, 2009. február 25. – Évente mintegy 160 kisbaba születik Down-szindrómával, harmadukról már születésükkor lemondanak szüleik. Pedig ezek a gyermekek – korai fejlesztéssel – be tudnának illeszkedni a társadalomba. A Down Egyesület célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a korai fejlesztés lehetőségére és hangsúlyozza a beteg gyermekek társadalomba való beilleszkedésének fontosságát. Ezért 2009. március 21-én, a Down szindróma világnapján, ép és sérült gyermekek számára szerveznek játszónapot a Vígszínházban. A rendezvényen fellép Gryllus Vilmos, Palya Bea, Szalóki Ági, a Makám Együttes és a Vígszínház művészei.

Hazánkban a vele született betegséggel világra jött gyermekek száma évente megközelíti az 5500-at, azaz minden 18. terhességből beteg gyermek születik. A tavalyi évben a Magyarországon született 97.613 gyermekből, hozzávetőleg minden 600. újszülött Down baba. Magyarországon 10.000 Down-szindrómás ember él, de az általános társadalmi ismerethiány miatt a Down babák közül minden harmadik újszülöttről lemondanak a szülei. A szülők megbélyegzettnek érzik magukat és olyan nehézségekkel kell szembenézniük, mint a családi jövedelem visszaesése, az elszigetelődés és gyakran a társas kapcsolat felbomlása. Ez a folyamat nagyon sok “segítő kezet”, erőfeszítést, lelki energiát és kitartást igényel mindenkitől. Emiatt a babák 30-40%-át nem viszik haza a kórházból, így ezen gyermekek többsége állami gondozásban nő fel.

down-baba3A betegség kialakulása ma már ismert. Egy normálisan fejlődő emberi szervezetben, minden sejtben 46 kromoszóma található, melyet 23 pár alkot. A Down szindróma a 21. kromoszómapárhoz kapcsolódik, extra kromoszómaképződés miatt alakul ki. Ezeknek a gyermekeknek három 21-es kromoszómájuk van, kettő helyett.
„Azok a gyermekek, akik szerető családban nőnek fel – a saját családjukban, vagy örökbefogadó szülőknél – és lehetőséget kapnak a korai fejlesztésre, be tudnak illeszkedni a társadalomba. Megtanulnak írni, olvasni, számolni, akár munkát is vállalhatnak. Az állami gondozásban felnőtt gyermekek nem kapják meg ezt az esélyt. ’’- mondta Kisari Károly a Down Egyesület elnöke, egy 8 éves Down-szindrómás kislány édesapja.
Az egyesületet olyan szülők alapították, akik egy vagy több Down-szindrómás gyermeket nevelnek. Ismerik a korai fejlesztés bevezetésének jelentőségét, és életük küldetésének érzik azt, hogy gyermekeiket hozzásegítsék az önálló életvitelhez, és ahhoz hogy értékteremtő hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. Gyermekeik dolgozzanak, tanuljanak, akárcsak ép társaik.
Március 21-én, a Down Világnapon a Vígszínházban első alkalommal játszhatnak együtt ép és sérült gyermekek, ezzel is bebizonyítva, hogy társadalmi összefogással elérhető az integráció. A kicsiket olyan művészek várják – Gryllus Vilmos, Palya Bea, Szalóki Ági, a Makám Együttes illetve a Vígszínház művészei: Fesztbaum Béla, Csőre Gábor, Sarádi Zsolt, Lajos András, Tornyi Ildikó és Igó Éva – akik fellépésükkel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a Down gyermekek éppúgy éreznek, örülnek, játszanak, szórakoznak, mint ép társaik.down_szirka

A rendezvény házigazdája Eszenyi Enikő, aki a következőket mondta el azzal kapcsolatban, miért vállalta fel mind ő, mind a Vígszínház a rendezvény támogatását: “Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Vígszínház adhat otthont a legelső Down-szindróma világnap rendezvényének. Úgy gondolom, hogy a színház a szórakoztatáson kívül arra is alkalmas, hogy képviselje és közvetítse az esélyegyenlőség fontosságát. Magam és a Vígszínház társulata nevében remélem, hogy ezzel a különleges gyereknappal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy március 21-én TŐLÜK legyen VÍG a SZÍNHÁZ!”

A játszónapon Down-szindrómás gyerekek képeket fognak festeni, amely képeket kortárs magyar festők egészítenek ki festményekké. Ezeket a festményeket a Down Egyesület elárverezi, ezzel kívánva alapot biztosítani egy Korai Fejlesztő Központ létrehozásához Észak-kelet Magyarországon.

Ahhoz, hogy a sérült gyermekek felnőttként teljes emberként tudják élni az életüket, nélkülözhetetlen az időben történő felzárkóztatás, ami megfelelő szakemberek segítsége nélkül kivitelezhetetlen. Korai fejlesztő központ a keleti országrészben eddig még nem létezett, ami jelentősen megnehezítette az ott élő családok dolgát. Az új Korai Fejlesztő Központ megalakításával, a beteg kicsiket nem kell majd Budapestre hordani, helyben is megkaphatják a szükséges fejlesztést.

További megjelenések:

Híradó

Családi net

Info világ

Női Lapozó

Szirka blogja

Stop

R-time

Magyar Orvosi Kamara

Színház ajánló

Velvet

KultúrPart

Harmonet

Marketinginfo

Kreatív

Művész-világ

Szabolcs online

Borsod online

Hajdú olnine

Magyar online

Mikom