Ééés, Felvétel, Adás!

A Down Egyesület elképzelése alapján életre hívott és megvalósult Könnyen érthető szakácskönyvét mutattuk meg 2015. július 25-én, szombaton az M1 csatorna Esély magazinműsorában. Kiderült, hogy milyen finomságokat tudunk kisütni!

EasyCookBook – Könnyen érthető szakácskönyvünk bemutatásáról készült pár perces felvételünket a lwnti képre kattintva megtekinthetitek Ti is. Mi nagyon büszkék vagyunk a forgatáson részt vevő fiatalokra is  ! (a videóban 10:43 perctől láthattok bennünket)

Névtelen

 

Ha a könyvet Ti is tanulmányozni szeretnétek, kattintsatok IDE!

Fakanalat a kézbe, legyetek Ti is a konyha ördögei!

A szakácskönyv a Visegrad Fund támogatásával jöhetett létre.

Easy CookBook a’la V4- azaz Könnyen érthető szakácskönyvünk

A Down Egyesület örömmel mutatja be nemzetközi, a Visegrádi országok közreműködésével elkészült, könnyen érthető szakácskönyvét.

A könyv 5 nyelven készült el, magyarul, angolul, szlovákul, csehül és lengyelül. Szeretnénk, ha az minél több Down-szindrómával és egyéb értelmi lemaradással élő fiatalhoz jutna el világszerte, s ez által minél többen ismernék meg a különböző nemzetiségek kulináris hagyományait. A kiadványban levesek, főételek, és desszertek találhatóak, reméljük, hogy mindenki talál magának kedvencet, és főzési tudását meg is osztja családjával és barátaival.

Kellemes lapozgatást, majd pedig jó étvágyat kívánunk az elkészült ételekhez! Te is lehetsz a konyha ördöge!

Az alábbi képre kattintva elérhető a szakácskönyv: (itt kattints a magyar zászlóra)

easycookbook_promo_800

Köszönjük az International Visegrad Fund támogatását!

visegrad_fund_logo

VII. Down Világnapi Gála, Nyíregyháza

Karcsinak2015. március 22-én, Nyíregyházán került megrendezésre a Down-szindróma Világnapjához kapcsolódó nagyrendezvényünk. A Gálára az ország több pontjáról érkeztek down-szindrómával élő gyermeket nevelő családok, de a Visegrádi Négyek országainak vendégei is együtt ünnepeltek velünk a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban. Az épület egy napra Játszóházzá változott át, hiszen a Csodavár Korai Fejlesztő Központ és Játszóház biztosította a gyerekeknek az izgalmas és érdekes fejlesztő játékokat. A játszóház területén is, mint ahogyan a rendezvény minden kis sarkában többségi és fogyatékossággal élő gyerekek játszottak együtt, vagy táncoltak és énekeltek együtt a színpadi fellépőkkel.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV Polgármestere, a rendezvény fővédnöke elmondta, –  „Az önkormányzat, és egész Nyíregyháza nagyon büszke arra, hogy a Down Egyesület az egész országba, sőt, a határon túlra is elviszi az itt folyó munkát. Az itt zajló szakmai munka és szeretetteljes közösségi tevékenység példamutató, s az önkormányzat lehetőségei szerint támogatja is ezt a munkát.”DSC_2040

Első ízben az ajkai Hangadók zenekar varázsolt fergeteges hangulatot a nap indításaképpen, majd a Dongó zenekarral zenélhettek kicsik és nagyok. A vendégek megismerkedhettek a Down Világnapi Gálák történetével, az Egyesület eddigi munkájával és célkitűzésivel, a Csodavárban nemrégiben átadott Csodakerttel, és a Korai fejlesztéssel. A hangulatért Tarczy Gyula és Novák György műsorvezetők voltak a felelősek, Gyurcsi nem mindennapi érzékkel és tehetséggel konferált a színpadon. A színpadi, kulturális programokat a Makám zenekar, akusztikus előadása zárta.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei szervezetének és önkénteseinek köszönhetően az újraélesztés és elsősegélynyújVII_Down_Nap (190)tás csínját-bínját ismerhették meg a gyerekek és felnőttek.

Az országban elindított, 2015. március 19-én, a Vígszínházban bemutatott „0321- Kihívás, Játék előítéletek nélkül” keretein belül Nyíregyházán, többen is megmérettették magukat a rendezvény ideje alatt. A játékosok mindamellett, hogy élvezték a kihívást, felismerték a játék célját, hogy kis segítséggel és csapatmunkával minden elérhető, és megvalósítható. Csak figyelnünk kell egymásra.

A nap folyamán kézműves foglalkozás, arcfestés és csillámtetoválás várta a kispajtásokat, de a Kulturális Központ előtti téren a Zöld Kerék Alapítvány Bringa-suiját, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából népi fajátékait lehetett kipróbálni, vagy az Állatbarát Alapítvány aranyos, és örökbe fogadható kutyáit lehetett egy kis simogatással kényeztetni.

Köszönjük a részt vevőknek, fellépőknek, aktivistáknak, támogatóknak, partnereknek!

Képes beszámolónk alább található!– Köszönjük a fotókat Mészáros Annarózsának, Perme Képeskönyvének és Racskó Tibornak!

GALÉRIA I.

GALÉRIA II.

Egyéb megjelenéseink:

SZON

Nyíregyházi Televízió

Jacsó Ancsa képei

Nemzetközi vacsora Down-szindróma Világnapján

2015. március 21-én, Nyíregyházán megtartottuk ínycsiklandozó kulináris utazásunkat a Visegrádi Négyek országainak bevonásával.vacsora_kis (14)

A Széchenyi Étterem adott otthont annak az estének, ahol közös főzéssel elkészültek azon ételkülönlegességek, amik a hamarosan megjelenő EasyCookBook online szakácskönyvünkben is helyet kapnak. A hangulat fergeteges volt, a szlovák, cseh és lengyel down-szindrómával élő fiatalok felejthetetlen hangulatot varázsoltak az étterembe. Mindenki nagyon jól érezte magát, láb nem maradt mozdulatlanul az este folyamán.

Köszönjük minden kedves részt vevőnek és partnerünknek!

A képes beszámoló ITT érhető el!-A képekért hálás köszönet Mészáros Annarózsának!

vacsora_kis (74)

“0321-Kihívás” sajtópremier a Vígszínházban

A Down Világnap alkalmából a Down Egyesület immár hetedszerre fogott össze a Vígszínházzal, hogy szélesebb közönséghez is eljuttassák üzenetüket: az eltérő fejlődésű gyermekek életében fellépő akadályok is leküzdhetőek. Ezt hivatott a „0321-Kihívás – Játék előítéletek nélkül” kalandjáték bemutatni. Az akadályverseny célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. Az eseményt Gundel Takács Gábor konferálta, a Vígszínház színészei pedig három fős csapatokba rendeződve, lelkesen vetették bele magukat az izgalmas feladatokba. A csapatokat Bata Éva, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás és Péter Kata alkotta.

Részletes beszámoló a sajtóeseményről, a szimpátia-sétáról és a Víg-ölelésről, valamint sok-sok fotó itt található.