BESZÉLŐ BABAKEZEK a Down Világnapon

A babajelbeszéd egy olyan módszer, amely a jelbeszédet használja fel ahhoz, hogy hatékonyan kommunikáljunk a kisgyermekekkel hónapokkal, néha évekkel a verbális kommunikáció megjelenése előtt. Megtudhatjuk, hogy mire gondol a még beszélni nem tudó kisgyermek, segíthetünk neki, hogy világosan közölhesse, mit akar és mire van szüksége. Több mint 25 éves tudományos kutatás igazolja azt, hogy a babajelbeszéd segíti a gyermekek nyelvi, kognitív és érzelmi fejlődését, erősíti a szülő-gyermek köteléket.

blanka_jelbeszed
“Alszik a cica.” Fotó: www.hellomamiblog.hu

A Beszélő Babakezek módszerben az a lényeg, hogy a gyermek számára kifejezhetővé tegyük azt, amit tud és már megismert a világból.

Több Down-szindrómás gyermeknek van beszédkésése és elég gyakran a kifejező beszédük lassabban fejlődik, mint a beszédmegértésük. Ez óriási frusztrációt okozhat mind a gyermekek, mind a szüleik számára, hiszen a gyermek nem tud olyan hatékonyan kommunikálni, ahogy szeretne. Ezért a jelek használata a korai években (egyéb hagyományos beszédterápiák mellett) hasznos lehet. A babajelbeszéd segít javítani a kommunikációs készségeiket.

A Beszélő Babakezek tanfolyamokat a Down-szindrómás gyermekek számára integrált csoportban szervezzük.

A Down Világnap alkalmából 2014. március 23-án, vasárnap, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban tartandó rendezvényen a Beszélő Babakezek program is részt vesz, bemutatjuk miben jelent könnyebbséget és segítséget a babajelbeszéd használata a Down-szindrómás gyermeket nevelő családoknak is.

A témáról további tájékoztató: www.babakezek.hu

A Beszélő Babakezek youtube csatornáján megtekinthető több jelelős videó is IDE kattintva!