Hopi Hope Színház Kassáról a Vígben

Az ArtEst – fogyatékos fiatalok művészeti oktatása – egy olyan civil szervezet, ami 2005-ben alakult Kassán azzal a céllal, hogy a művészet által tegye lehetővé az integrációt. Az iskolát elvégzett fogyatékos fiatalok naponta találkoznak a művészeti oktatáson, ami zenéből, képzőművészetből, színházból, táncból áll és informális módszeren alapul.

A fiatal művészek együttműködnek a művészeti főiskola önkéntes diákjaival is, együtt koncerteznek, együtt szerveznek kiállításokat, és színdarabokat játszanak a nagyközönség számára. Ők együtt hoztak létre egy integrált színjátszó egyesületet, a Hopi Hope Színházat, ahol az értelmileg akadályozott fiatalok és a barátaik együtt próbálnak és játszanak.

“Igyekszünk nemcsak mesejátékokat előadni – mert már nem vagyunk gyerekek -, hanem komoly klaszikus színházat is, mint például Steinbeck: Egerek és emberek, vagy az Exupéry Kis hercege, vagy egy szlovák klaszikus író alkotása, Kukučín – Neprebudený, emellett pedig még sok-sok mást.  Sokat utazunk több napos művészeti találkozókra, fesztiválokra, előadásokra, és így teljes társadalmi életet élhetnek a fogyatékkal élő művészek is.”