Cseh “Mosoly” az V. Down Világnapon

Az ÚSMĚVY (mely elnevezés csehül mosolyt jelent) egy non profit egyesület, mely 2006-ban jött létre Brno városában. ÚSMĚVY jelenleg 50 családot támogat, akik Down-szindrómás gyermekeket nevelnek. ÚSMĚVY egy helyi civil szervezet, mely segítség nyújtását elsősorban dél Moravia területére, koncentrálja. 
“Kicsik klubja” – egyesületünk ezt a klubot a 6 év alatti Down-szindrómás gyermeket nevelő szülők számára hozta létre. A szülők kisgyermekeik társaságában találkozhatnak a Robátko Anya Központban,
Židlochovice városában.  Az újszülött Down-szindrómás gyermeket nevelő szülők számára ez az első olyan fórum, ahol pozitív képet is kaphatnak élethelyzetükről. A résztvevők széleskörű segítséget kapnak gyermekeik képességeinek fejlesztésére irányulóan különböző kreatív, művészeti műhelyek keretein belül. Kellemes idő esetén ugyanezt a szabadban valósíthatják meg a klubtagok.

Tevékenységeink:
Szombati találkozók: A találkozók a tanév során jönnek létre, melyeken gyógypedagógiai iskola előkészítősei, gyógypedagógiai általános iskola tanulói, valamint gyakorlóiskola hallgatói vehetnek részt. A program támogatja, felkészíti mind a szülőket, mind pedig a Down-szindrómás gyerekeket az új iskolai élethelyzet elfogadására. Teszi mindezt különböző fórumok keretében. A szülők előadásokon, kötetlen beszélgetéseken vehetnek részt, a gyermekek pedig kreatív foglalkozások keretein belül tanulhatnak újat: színház, kreatív foglalkoztatás. A két szegmens egy időben is jelen lehet a találkozón, mivel önkéntesek vigyáznak a gyermekekre, amíg a szülők szakértők társaságában szereznek új tapasztalatokat. Nyári táborok: Fejlesztő táborokat szervezünk 10 éves kor alatti Down-szindrómás gyermekek és szüleik számára. Ezek mellett indítunk nyári táborokat 10 év feletti értelmi fogyatékos gyermekeknek is, ahol már nem számítunk szülői jelenlétre.

Havi szolgáltatásaink: Terápiák: A kognitív funkciók fejlesztésére irányuló terápia Feuerstein módszerrel. A módszer 4 éves kortól alkalmazandó, s ezzel az iskolára készítjük fel a Down-szindrómás gyerekeket. A módszer kisiskolás gyermekeknél is alkalmazható, segítségével a tanulás hatékonyságát alapozzuk meg. Későbbi életkorban alkalmazva megszerzett képességeiket erősíti, azokat továbbfejleszti.
A terápiát képzett szakemberek tartják. Tánccsoport: A tánccsoportokon a Down-szindrómás gyerekek megtanulhatják a test és a zene harmonikus összehangolását, s így játszva elsajátítják a test teljes koordinálását. Ezt a foglalkozást is képzett szakemberek tartják. Résztvevőik nem csak egyesületünk tagjai lehetnek. Minden gyermeket szeretettel várunk a gyógypedagógiai iskolákból egyaránt.

Céljaink:
Célunk, hogy mind a szülők, mind pedig a Down-szindrómás gyermekeik el legyenek látva megfelelő információval, illetve foglalkozással. A szülőket igyekszünk előadások és beszélgetések keretei között informálni, a gyerekeket, pedig sportos és kreatív események során fejleszteni. Feladatunknak tekintjük, hogy Down-szindrómás kisbaba érkezésekor a szülőket azonnal megfelelő szakemberhez (orvos, pszichológus, fejlesztő,…) irányíthassuk. További célunk, hogy a társadalmat informáljuk a fogyatékkal élő emberek támogatásának szükségességéről.