„A művészet integrál!” – kiállításmegnyitó

„A művészet integrál!” címmel nyílt kiállítás kortárs képzőművészek – köztük ef Zámbó István és Wahorn András – festményeiből szerdán, a Down-szindróma világnapja alkalmával a budapesti Szimpla kertben, Winkler Nóra kalauzolásával.
A nyíregyházi Down Egyesület, valamint a Szimpla Kert által szervezett kiállításon nagyrészt olyan alkotások láthatók, amelyeket a kortárs festőművészek down-szindrómás és ép gyermekekkel közösen készítettek a 2011-es Nemzetközi Down Világnapon, a Vígszínház karzatán.
„Legmeghatóbb emlékeim jótékonysági árverésekhez kötődnek. Ha egy fontos ügy mellé tehetséges művészek állnak, abból nemcsak a támogatott szervezet, de minden résztvevő profitál. Emiatt csatlakoztam a Down Egyesület kezdeményezéséhez, és első szóra tartott velem a Loffice alapító testvérpárja Klemetz Kata és Anna”. – mondta el Winkler Nóra a kiállítás megnyitóján.
A huszonhárom közös kép mellett hét kortárs képzőművész egy-egy saját festménye is látható a Szimpla Kerti tárlaton. A fiatalok közül Bubla Éva Szín-tér című képét, Horváth Judit A szemem áthatol, Szabó Gábor Többen vannak ebben a dologban és Timkó Bíbor festő, grafikus Három nő- értelem, érzékenység, hiúság című alkotását állították ki. Wahorn András Jajgató Nyuszikirály + Kutya című műve, ef Zámbó István Zenés beszélgetés a nőkről című festménye, valamint Tóth József Tánc című alkotása is helyt kapott a kiállításon, amely egy hónapon át látható Budapesten, a Kazinczy utcában.
Wahorn András így összegzett: „Születésemtől fogva Wahorn-szidrómában szenvedek, vagyis nem tudok beleilleszkedni a társadalomba, olyan dolgokat csinálok, melyeket más nem. Én szerencsés vagyok, mert ezért fizetnek, és ezt szerettem volna Down-szindrómás kollégáimmal most megosztani, hogy az együtt alkotásunkból talán sikerül egy kis pénzt szerezni, hogy az ő életük is könnyebb legyen.”
A Down Egyesület vándorkiállítást is tervez, 2012 végén pedig aukcióra bocsátják a most kiállított festményeket.

A képre kattintva megtekintheti a megnyitón készült felvételeket – a fotókat készítette Bege Nóra.

A festmény-katalógus IDE kattintva letölthető!