2012-ben immár negyedszer töltötték meg Down-szindrómás és többségi gyermekek és felnőttek a Vígszínházat a nyíregyházi Down Egyesület által szervezett IV. Nemzetközi Down Világnap alkalmából. A pincétől a padlásig érdekesebbnél érdekesebb programok várták a vendégeket, a gyerekek ismert grafikusokkal alkothattak, a színpadon pedig jól ismert fellépők mellett Down szindrómás társulatok is bemutatták tudásukat.

IV. Down VilágnapA Vígszínházban Eszenyi Enikő a színház igazgatója Kisari Károllyal, a Down Egyesület elnökével együtt köszöntötte a vendégeket. Presser Gábor, a Pa-Dö-Dő, Berecz András, a szlovák ArtEst Down-szindrómás társulat, a pécsi Bioritmus, a cseh Usmévy Társulat, valamint az artistaképző iskola növendékei és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvósegyüttese is különleges színpadi produkciókkal készültek a kivételes alkalomra. A műsorral párhuzamosan játszóház, kézműves foglalkozás, Lego-sarok, Szamos marcipán-gyurma, Marbushka-játszótér, Silvanian-óriás nyúl, valamint – neves kortárs grafikus-illusztrátor művészek közreműködésével –rendkívüli festészeti foglalkozás is várta a kicsiket és nagyokat.

A képre kattintva megnézheti Mészáros Annarózsa fotóit!

“A Down Egyesület számára kiemelten fontos, hogy összeismertessük a fogyatékkal élő és az egészséges gyermekeket nevelő családokat, hogy lássák egymást, és eltöltsenek együtt egy vidám napot. Ez az első és legfontosabb lépés a társadalomba való integrációjuk felé, és őszintén örülök, hogy immár negyedszer ilyen sokan  együtt lehettünk a Down Világnapon, a Vígszínházban.” – értékelte a rendezvényt Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

Országos programok a Down Világnap hetén

A Down Világnap jegyében számos program várja országszerte vendégeit, hiszen ez jó alkalmat kínál arra, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a sérült és ép gyermekek együttélése természetes velejárója az emberi-, társadalmi- és közösségi létnek.
Az ENSZ által elfogadott Down Világnapon MÁRCIUS 21-én este 19:00 órakor a 2011-ben kortárs festőművészek – többek között ef. Zámbó István és Wahorn András – és gyermekek által alkotott közös alkotásokból nyílik kiállítás a budapesti Szimpla Kertben, ahol vendégként köszönthetünk több Down-szindrómával élőket támogató neves művészt, majd szombaton, Nyíregyházán a Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban várják színes programok, valamint fotókiállítás a látogatókat az itt rendezett I. Down Világnapon.